Забележителности
antik-icon

Архитектурно-парков комплекс

"Дворецът"

Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ е архитектурно-строителен паметник на културата,градинското и парково изкуство, който се намира в непосредствена близост до красивия морскиград Балчик. Строежът му започва още през далечната 1924 г., по молба на румънската кралицаМария Единбургска и продължава повече от 10 години. Кралицата била пленена от красотата натази местност и затова решила да построи своята лятна резиденция точно тук, на този приказенБалчишки залив. Проектът на Двореца е поверен на италианските архитекти Америго и Аугостино,а парковият комплекс е създаден от известен швейцарски цветар Жул Жани.

„Дворецът“ в Балчик се издига на брега на морето и е заобиколен от прекрасната Ботаническаградина, разположена на площ около 65 декара. Резиденцията е невероятно място, в което сасъчетани ориенталски, тракийски, римски и християнски символи. На територията наархитектурно- парковия комплекс са построени още множество малки вили, тераси, красивводопад, както и няколко градини. Тук гостите могат да видят втората по големина в Европаколекция от кактуси, а също така и много други красиви растения.

На територията на комплекса са направени и специални алеи, и означения за хора с двигателни изрителни затруднения, така че всички посетителида имат възможност да се насладят наневероятната красота.

Университетски

Ботанически градини

Университетската Ботаническа градинакъм СУ „Св. Климент Охридски“ в град Балчик се разполагана територията на Архитектурно-парков комплекс „Двореца“. Тя е дело на акад. проф. ДакиЙорданов, който по това време е бил ректор на университета. Градината се простира на голямаплощ – около 194 дка и разполага с богата колекция от растителни видове (над 5000 вида), коятонепрекъснато се увеличава.

В Университетската Ботаническа градина в Балчик, могат да се видят растения, като бонбоненодърво, каучуково дърво и хартиено дърво, голяма вечнозелена магнолия, метасеквоя и други.Исторически и функционално, Ботаническата градината е разделена на три различни части.

Първата зона представлява ландшафтен парк, оформен по времето на румънската кралица Мария.Днес това е недвижимо културно наследство, паметник на градинското и парково изкуство.

Втората градина е Градина Разсадника и заема площ от около 11 дка. Тук гостите иматвъзможността да се насладят на красотата на сезонните цветни композиции, алпийски кътове,кактуси и сукуленти в типични каменни лехи. На територията на тази зона е изграден и специаленкът за хора с увреждания.

Третата зона, намираща се на територията на Ботаническата градина е Защитена зона, която еобявена за такава през 2005 г. Тук посетителте могат да наблюдават природни екосистеми и да седокоснат до богатото биоразнообразие на региона.

Балчик

Балчик е живописен град разположен в Североизточна България, област Добрич. Намира се самона 42 км от град Варна и се простира на един от най-красивите заливи по нашето Черноморие,което го прави една от основните туристически дестинации. Освен с невероятната си природа,Балчик привлича много посетители, заради древното си минало и богато културно наследство.

Историята на града започва далеч, назад в хилядолетията преди христа. Неговите първизаселници са траките. След това, тук е основано древногръцкото селище Кронос, което по-късно епреименувано на Дионисопол. Името Балчик фигурира от 1573 г., когато градът попада подвладението на Балик, който е брат на Добротич – владетеля на Добруджа.

По-късно, Балчик се превръща във важен административен център и пристанище за Римскатаимперия. Векове след това тази територия, както и останалата част от България попадат подОсманско владичество. В началото на 20-ти век Балчик и цялата Южна Добруджа са присъединеникъм Румъния, а през 1940 г. тези земи се връщат в България. С такава дълга и интересна история,няма съмнение, че Балчик е една от най-добрите дестинации за български и чуждестраннитуристи.

Днес, град Балчик радва своите гости с невероятни пясъчни плажове и множество историческиобекти. Сред най-интересните забележителности са: Архитектурно-парков комплекс „Двореца“,Университетската Ботаническата градина, Антична и средновековна крепост, Античен храм набогинята Кибела, Исторически музей, Етнографска къща и други. Недалеч от град Балчик сенамират и Нос Калиакра, Побитите камъни, Камен бряг, както и един от най-известнитечерноморски курорти -Албена.

Градчето, също така разполага с красива плажна ивица дълга почти 19 км. Тук се намираБалчишката тузла – ценен природен ресурс, известен със своята висококачествена лечебна кал.

ГАРАНТИРАНО

НАЙ-ДОБРА ЦЕНА

Резервирайте през сайта ни

с гарантирано най-ниска цена

през всички сезони!

11% ОТСТЪПКА

РЕЗЕРВИРАЙ ОТ САЙТА И ВЗЕМИ

11% ОТСТЪПКА С ПРОМО КОД:

11OFF

11% ОТСТЪПКА
Privacy Preferences
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки.