Забележителности
antik-icon

Архитектурно-парков комплекс

"Дворецът"

Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ е архитектурно-строителен паметник на културата,градинското и парково изкуство, който се намира в непосредствена близост до красивия морскиград Балчик. Строежът му започва още през далечната 1924 г., по молба на румънската кралицаМария Единбургска и продължава повече от 10 години. Кралицата била пленена от красотата натази местност и затова решила да построи своята лятна резиденция точно тук, на този приказенБалчишки залив. Проектът на Двореца е поверен на италианските архитекти Америго и Аугостино,а парковият комплекс е създаден от известен швейцарски цветар Жул Жани.

„Дворецът“ в Балчик се издига на брега на морето и е заобиколен от прекрасната Ботаническаградина, разположена на площ около 65 декара. Резиденцията е невероятно място, в което сасъчетани ориенталски, тракийски, римски и християнски символи. На територията наархитектурно- парковия комплекс са построени още множество малки вили, тераси, красивводопад, както и няколко градини. Тук гостите могат да видят втората по големина в Европаколекция от кактуси, а също така и много други красиви растения.

На територията на комплекса са направени и специални алеи, и означения за хора с двигателни изрителни затруднения, така че всички посетителида имат възможност да се насладят наневероятната красота.

Университетски

Ботанически градини

Университетската Ботаническа градинакъм СУ „Св. Климент Охридски“ в град Балчик се разполагана територията на Архитектурно-парков комплекс „Двореца“. Тя е дело на акад. проф. ДакиЙорданов, който по това време е бил ректор на университета. Градината се простира на голямаплощ – около 194 дка и разполага с богата колекция от растителни видове (над 5000 вида), коятонепрекъснато се увеличава.

В Университетската Ботаническа градина в Балчик, могат да се видят растения, като бонбоненодърво, каучуково дърво и хартиено дърво, голяма вечнозелена магнолия, метасеквоя и други.Исторически и функционално, Ботаническата градината е разделена на три различни части.

Първата зона представлява ландшафтен парк, оформен по времето на румънската кралица Мария.Днес това е недвижимо културно наследство, паметник на градинското и парково изкуство.

Втората градина е Градина Разсадника и заема площ от около 11 дка. Тук гостите иматвъзможността да се насладят на красотата на сезонните цветни композиции, алпийски кътове,кактуси и сукуленти в типични каменни лехи. На територията на тази зона е изграден и специаленкът за хора с увреждания.

Третата зона, намираща се на територията на Ботаническата градина е Защитена зона, която еобявена за такава през 2005 г. Тук посетителте могат да наблюдават природни екосистеми и да седокоснат до богатото биоразнообразие на региона.

Балчик

Балчик е живописен град разположен в Североизточна България, област Добрич. Намира се самона 42 км от град Варна и се простира на един от най-красивите заливи по нашето Черноморие,което го прави една от основните туристически дестинации. Освен с невероятната си природа,Балчик привлича много посетители, заради древното си минало и богато културно наследство.

Историята на града започва далеч, назад в хилядолетията преди христа. Неговите първизаселници са траките. След това, тук е основано древногръцкото селище Кронос, което по-късно епреименувано на Дионисопол. Името Балчик фигурира от 1573 г., когато градът попада подвладението на Балик, който е брат на Добротич – владетеля на Добруджа.

По-късно, Балчик се превръща във важен административен център и пристанище за Римскатаимперия. Векове след това тази територия, както и останалата част от България попадат подОсманско владичество. В началото на 20-ти век Балчик и цялата Южна Добруджа са присъединеникъм Румъния, а през 1940 г. тези земи се връщат в България. С такава дълга и интересна история,няма съмнение, че Балчик е една от най-добрите дестинации за български и чуждестраннитуристи.

Днес, град Балчик радва своите гости с невероятни пясъчни плажове и множество историческиобекти. Сред най-интересните забележителности са: Архитектурно-парков комплекс „Двореца“,Университетската Ботаническата градина, Антична и средновековна крепост, Античен храм набогинята Кибела, Исторически музей, Етнографска къща и други. Недалеч от град Балчик сенамират и Нос Калиакра, Побитите камъни, Камен бряг, както и един от най-известнитечерноморски курорти -Албена.

Градчето, също така разполага с красива плажна ивица дълга почти 19 км. Тук се намираБалчишката тузла – ценен природен ресурс, известен със своята висококачествена лечебна кал.

Privacy Preferences
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки.